Monday, October 15, 2012

Ayam Masak Kurma

Tak pernah mencuba masakan ni, dan bila orang tolong masak Ayam Masak Kurma ni, agak kagum la, sebab rasa susah beben0r nak buat...tapi bila buat sendiri, for the first time, BINGO!!! Macam paprik la jugak (bukan resepinya, tapi pertama kali buat,BINGO sampai menjilat pinggan,ok tu hiperbola), tapi resepi paprik nanti lah coret dalam ni.

Gambar tiada kaitan dengan entry. Hikhikhik...seorang dah menamatkan zaman bujangnya.Selamat menjadi isteri solehah pkah. ;)


Bahan A (untuk menumis)
~kulit kayu manis
~bunga lawang
~bunga cengkih
~buah pelaga
~daun pandan
~halia
~bawang merah (dipotong utk menumis ya Zanariah, jangan duk lupa)
~bawang putih

Bahan B (diblender atau dikisar,hahaha)
~bawang merah
~bawang putih
~halia
~serbuk kurma (tengok umi selalu guna adabi, so tiru laaa)

Bahan-bahan lain
~santan
~kentang
~garam

Cara-cara memasak:
Tumiskan bahan A tadi hingga pecah minyak. Bila dah pecah minyak, masuk la ayam (actually daging pun boleh, tapi dah tajuk Ayam Masak Kurma, guna ayam la kali ni). Bagi sebati, then boleh la masuk santan dengan kentang. Lepas tu garam secukup rasa. Sedia dihidang.

;)

Masak kurma ni, sangatlah famous kat kedah bila ada kenduri apa-apa. Sebab budak-budak suka. Dan orang dewasa.

Pelikkan nama dia, masak kurma. Tapi buah kurma sebiji pun takde, hehehe...

No comments: